Politik handler om nærvær

I disse år oplever vi gang på gang, hvordan der er ved at blive en stor afstand mellem de politikere, der sætter rammerne for folks liv, og så den hverdag, som de enkelte borgere eller grupper af borgere oplever.

Et godt eksempel er den franske præsident Macron og hans politiske fæller i Paris, som for nogle år siden lagde stort ud med klimaløfter og blandt andet besluttede, at det skulle være betragteligt dyrere at køre i en dieselbil. Det fik folk i det franske land til at rejse sig i protest. Har du været på ferie inden for de sidste 3-4 år, vil du sikkert have set de personer med gule veste, der har siddet i rundkørslerne rundt omkring i Frankrig og demonstreret. Bevægelsen med de ‘gule veste’ blev et symbol på, at politikerne i hovedstæderne ikke har nogen føling med, hvad der foregår ude i distrikterne.

Den politiske samtale skal genopfindes

Det er på den baggrund, at mange politikere i dag taler om, at den politiske samtale skal genoplives eller ligefrem genopfindes. Om det bliver andet end ord, må vise sig, for i mange samfund er der en stor og afgrundsdyb distance mellem politikernes forestillinger og folks hverdag.

Bliv godt klædt på

Er du selv politiker, må du prøve at klæde dig på til den nye politiske samtale. Det handler ikke mindst om at komme ud blandt folk og møde dem, hvor de er. Til det formål må du sørge for, at du er indbydende og har en god udstråling, og noget af det handler blandt andet om at være sikker på, at man har en god udstråling og for eksempel ikke lægger afstand ved at have dårlig ånde. Det kan lyde banalt, men skal du tale med en person med dårlig ånde, vil du med garanti fokusere på den og overhovedet ikke høre, hvad vedkommende siger.

Det er derfor vigtigt, at du er omhyggelig med at børste tænder og i det hele taget sørge for en god mundhygiejne, inden du tager ud til møder. Undgå kaffe og alkohol, der fremmer dårlig ånde, og sørg for om muligt også at børste tænder, inden du går ind til en samtale med folk.

Nu handler det hele jo ikke kun om de ydre ting. Så det er vigtigt, at du i det hele taget er godt klædt på til at snakke med folk om det, der optager dem. Måske er folk mere optaget af at priserne på deres opvarmning af boligen stiger, end af store internationale spørgsmål, også selv om de ting hænger sammen. Som politiker har du en stor opgave i at agere for dine vælgere ved at vise nærvær uden at glemme, at du også skal varetage hele samfundets interesse.

mts_onepage