EU-udkast: Asylansøgninger skal fremover behandles i Nordafrika

Et nyt EU-udkast lægger op til,at asylansøgninger fremover skal behandles uden for Europa. Idéen har tidligere været luftet i Danmark og andre medlemslande, og nu er idéen blevet til et fælles europæisk oplæg. Udkastet præsenteres på et fælles EU-topmøde den 28.-29. juni, når de 28 stats- og regeringschefer mødes i Bruxelles. I oplægget til den fælles sluterklæring lyder det, at asylansøgningerne fremover skal behandles i centre i Nordafrika. Ifølge nyhedsbureuet Reuters, skal flygtninge og migranters skæbne ikke længere afgøres på europæisk jord.

EU under stort pres for at finde fælles løsning

I 2015 krydsede flygtninge og migranter de europæiske grænser i en stor folkevandring, og siden har EU været under pres for at finde en fælles løsning på flygtninge- og migrantkrisen. En fælles sluterklæring har til formål at sørge for, at asylansøgninger fremover bliver hurtigt behandlet, og det hurtigt kan blive afgjort,om der er tale om flygtninge, der har brug for international beskyttelse, eller om det er økonomiske migranter. Hvis asylbehandlingen fremover kommer til at foregå i Nordafrika, forhindres det samtidig, at flygtninge og migranter bevæger sig ud på en livsfarlig færd med at krydse Middelhavet, lyder det i EU-udkastet.

EU-lande har svært ved at nå til enighed

I EU-landene er det svært at nå til enighed om, hvordan flygtninge- og migrantkrisen skal løses. I disse dage rejser EU-præsident Donald Tusk rundt til de europæiske hovedstæder for at tale med bl.a. den svenske statsminister Stefan Löfven om asylkrisen forud for topmødet i næste uge. Efter mødet var meldingen, at det er svært at finde en fælles løsning på grund af uenigheder mellem EU-landene. I Tyskland er den tyske kansler Angela Merkel under pres, fordi koalitionspartneren CSU har truet med at vælte den tyske regering, hvis ikke Angela Merkel og de andre EU-regeringschefer får fundet en løsning på krisen.

mts_onepage