Det blev et klimavalg

Danskerne gik til stemmeurnerne den 5. juni på Grundlovsdag, og til manges overraskelse endte klimaet med at stå øverst på dagsordenen.

Da folketingsvalget blev udskrevet af Lars Løkke (V) var der ellers lagt op til, at valgkampen skulle handle om sundhed og pension. Den dagsorden druknede dog hurtigt i, at den nye partistifter af Stram Kurs, Rasmus Paludan, demonstrerede på Nørrebro. Det udløste en ophedet debat om indvandrere, og om hvorvidt Danmark skal lukke grænserne endnu mere og eventuelt sende indvandrere retur til oprindelseslandet.

Men så kom EU-valget den 26. maj, og på det tidspunkt havde der været flere klima-demonstrationer rundt omkring i Europa. Den 16-årige svenske skolepige og klimaaktivist Greta Thunberg , som har opfordret til klimastrejker, og som er nomineret til Nobels Fredspris , har ligeledes rejst rundt i forskellige europæiske byer for at holde taler og sætte klimaet øverst på dagsordenen. Hun var i København i forbindelse med en klimastrejke kort tid før Folketingsvalget, som samlede rigtig mange danskere til klima-demonstration i hovedstaden. Der er skrevet og sagt meget om klimaet i årenes løb, og nogle gange kan det være svært at vide, hvad der er fakta, og hvad der er følelser, når man taler om klima. Men der er ingen tvivl om, at vi ifølge forskerne skal til at tage klimaforandringerne alvorligt, og det kan vi gøre både lokalt, nationalt og internationalt. Det vigtigste er, at vi står sammen og arbejder for at nå de samme klimamål.

Efter Greta Thunbergs tale og klimademonstrationen fik danske politikere travlt med også at tale om klima i valgkampen, og debatter om velfærd, sundhed, pension og flygtninge- og indvandrere blev skubbet i baggrunden. I valgkampens slutfase kom debatten meget til at handle om, hvad de forskellige partier vil gøre for at sætte klimamål fremadrettet. Det har ellers primært været partier som Alternativet, SF og Enhedslisten, der har talt om klima tidligere.

Efter Folketingsvalget, hvor stemmerne er talt op og Socialdemokratiet med Mette Frederiksen i spidsen som Statsminister forventes at få regeringsmagten, så forventer bl.a. forskere, at klima vil komme meget mere på dagsordenen og i lovgivningen. Tidligere klimaminister og klimakommissær i EU, Connie Hedegaard, som er nuværende formand for tænketanken Concito, blev forleden indkaldt for at rådgive Mette Frederiksen vedrørende forhandlinger om klima i forbindelse med regeringsdannelsen Så klimaet er bestemt kommet i fokus – og vil være det fremadrettet.

For de kommende generationers skyld vil det bestemt også være en fordel, at vi tænker på miljøet og sørger for, at det har det godt. Eksempelvis kan man værne om miljøet ved at købe tøj i god kvalitet, som holder længere, og som ikke skal udskiftes så ofte. Når dine børn skal have nyt tøj, fordi det gamle er slidt, så kan du købe god kvalitet til dem i kidsbrandstore.dk , og det er tøj, som holder til mange maskinvaske uden at ændre form eller farve. Når dine børn ikke kan passe tøjet længere, kan du eksempelvis lade mindre børn i familien eller omgangskredsen overtage det. Så kan de få glæde af det, og det skåner også miljøet.

mts_onepage