USA: Sanktioner mod Nordkorea ophæves efter komplet atomnedrustning

De nuværende sanktioner mod Nordkorea vil først blive ophævet, når landet har gennemført en komplet atomnedrustning. Sådan lyder udmeldingen fra USA´s udenrigsminister Mike Pompeo i forbindelse med et møde på Den Koreanske Halvø mellem USA, Sydkorea og Japan. De tre lande har givet hinanden håndslag på, at de vi samarbejde for at lægge pres på Nordkorea, så landet opgiver sit atomprogram.

Topmøde endte med hensigtserklæring

Den 12. juni mødtes USA´s præsident Donald Trump med Nordkoreas leder Kim Jong-un i Singapore, og det historiske møde fik massiv mediedækning i både USA og globalt. Under de fire timer lange forhandlinger var der flere punkter på dagsordenen, og det lykkedes at lave en hensigtserklæring med fire hovedpunkter. For det første skal der etableres nye relationer mellem USA og Nordkorea. For det andet skal der etableres et stabilt og langvarigt fredsregime på den koreanske halvø. For det tredje forpligter Nordkorea sig til at afvikle sit atomprogram gradvist. For det fjerde skal omkomne amerikanske krigsfanger og uidentificerede faldne fra Korea-krigen udleveres til USA.

Trump har været meget tydelig omkring rækkefølge

Især Nordkoreas imødekommenhed omkring nedrustning har vakt opmærksomhed, og erklæringen om en gradvis nedrustning, bliver nu fulgt op af amerikanerne, som gerne vil være med til at sætte gang i nedrustnings-processen. Mike Pompeos udtalelser fra mødet på Den Koreanske Halvø bliver fortolket som om, USA har lovet Nordkorea indrømmelser, men USA afviser, at dette skulle være tilfældet. Mike Pompeo understreger, at præsident Donald Trump på sit møde med den nordkoreanske leder var meget tydelig omkring, at atomvåbenprogrammet skal afskaffes, før sanktionerne mod Nordkorea kan ophæves. Dermed bør det være hævet over enhver tvivl i hvilken rækkefølge tingene kommer til at foregå.

Nedrustning frem mod 2020

USA håber på, at Nordkorea vil gennemføre en større nedrustning frem mod 2020. Ifølge Pompeo har Nordkorea forståelse for, at der i forbindelse med nedrustning også skal være en verifikation. Det betyder, at internationale kontrollanter skal besøge Nordkorea for at være vidne til, at landet rent faktisk afvikler sine atomvåben. Mike Pompeo skal stå i spidsen for forhandlingerne med Nordkorea, og han regner med at forhandlingerne vil blive genoptaget i næste uge. Hvis Nordkorea ikke forhandler med USA i god tro og går i gang med en nedrustning, så vil amerikanerne genoptage deres militærøvelser sammen med Sydkorea, udtaler Mike Pompeo.

mts_onepage