Merkel skal løse asylstrid på 14 dage
Den tyske kansler Angela Merkel har fået 14 dage til at finde en fælles løsning på asylstriden i EU. Ifølge det tyske nyhedsmagasin Spiegel på den foreløbige strid mellem Angela Merkels konservative parti CDU og søsterpartiet CSU.
Trussel om at vælte regeringen
De mange udfordringer med flygtninge og migranter i Europa udløste for nylig en tysk regeringskrise. Det kristendemokratiske parti CSU med formand og indenrigsminister Horst Seehofer i spidsen truede med at vælte Angela Merkels regering, hvis ikke Merkel og de andre EU-regeringschefer når frem til at løsning på asylkrisen inden udgangen af juni måned. På EU-topmødet den 28.-29. juni skal det vigtige spørgsmål om asylkrisen på dagsordenen, og der hviler et stort pres på Angela Merkel for at finde en løsning.
CSU vil afvise asylansøgere i Tyskland som allerede er registreret i andet EU-land
Horst Seehofer og CSU har flere gange været på banen og udtalt, at partiet gerne ser, at Tyskland afviser flygtningen og migranter, som ankommer til Tyskland, selvom de allerede er registreret i et andet EU-land. Angela Merkel har til gengæld det synspunkt, at der skal findes en fælles europæisk løsning, og at det ikke er de enkelte lande, som selv skal beslutte, om de tager imod flygtninge og migranter eller ej. Situationen mellem de to partier spidsede til i weekenden på grund af Horst Seehofers krav om at afvise asylansøgerne ved grænsen. Uenighederne kunne i yderste konsekvens betyde, at Angela Merkel kunne kræve hans afgang, og det ville trække tæppe væk under den tyske regering og få den til at kollapse.
De to partier indgår kompromis om ny frist
På et møde mandag blev der dog indgået et kompromis mellem de to parter, som betyder, at Angela Merkel får en frist til slutningen af juni, hvor der skal være EU-topmøde. Angela Merkel har accepteret denne frist, selvom det kan blive svært at nå til enighed. Udfordringen ved at finde en fælles EU-løsning er, at medlemslandene er meget uenige om, hvordan håndteringen af asylansøgere skal foregå, og hvordan flygtninge og migranter skal fordeles i Europa. Siden 2015, hvor et stort antal flygtninge og migranter ankom til Europa, har der været et stort pres på EU for at finde en fælles løsning. Tyskland er et af de lande, som har taget imod et stort antal asylansøgere, og det har tilsyneladende fået CSU til at slå hælene i nu og kræve, at asylansøgere kan afvises ved grænsen, hvis de allerede er registreret i et andet EU-land.