USA trækker sig fra FN´s Menneskerettighedsråd

USA har besluttet sig for at trække sig fra FN’s Menneskerettighedsråd. På et pressemøde begrundede Nikki Haley, som er USA´s FN-ambassadør, USA´s beslutning med, at FN´s Menneskerettighedsråd er hyklerisk og latterliggør menneskerettigheder.

Massive krænkelser af menneskerettigheder

Nikki Haley påpegede, at der finder massive krænkelser af menneskerettigheder sted i lande som Venezuela og Iran, som igen vil tale højt om. Congo blev uden problemer optaget som medlem af rådet, samtidig med at der er blevet fundet massegravet i Congo, som tydeligvis understreger en foragt for menneskeliv samt overtrædelse af menneskerettighederne.

Stærk antipati mod Israel

Nikki Haley henviste blandt andet til, at rådet har en stærk antipati mod Israel, og at der er blevet vedtaget fem resolutioner mod Israel i det forgangne år, og det er flere end Iran, Nordkorea og Syrien tilsammen. Nikki Haley mener, at disse resolutioner er et bevis på, at ikke så meget arbejder for menneskerettigheder, men mere er styret af politiske motiver. USA ønsker ikke længere at være medlem af en organisation, som lader hånt om menneskerettigheder,lyder det fra Haley. USA har desuden et horn i siden på lande, som har søgt optagelse i rådet blot for at undgå selv at blive undersøgt nærmere i forhold til, om de overtræder menneskerettighederne.

USA vil fortsat leve op til menneskerettighedsforpligtelser

Nikki Haley understregede dog på pressemødet, at USA ikke har nogen planer om at løbe fra ansvaret, når det gælder forpligtelser i forhold til menneskerettigheder. USA er blot stærkt utilfreds med FN´s Menneskerettighedsråd og forlader på den baggrund rådet.

Institut: Ærgerligt at USA trækker sig

I Danmark er der delte meninger om USA´s beslutning. Direktør for Institut for Menneskerettigheder, Jonas Christoffersen, udtaler, at selvom FN´s Menneskerettighedsråd ikke er perfekt, så arbejder det løbende for at forbedre menneskerettighederne, og derfor er det bekymrende, at USA ikke længere ønsker at deltage i dette arbejde. FN´s Menneskerettighedsråd består af 47 medlemslande med mange forskellige politiske holdninger, og derfor er der selvfølgelig uenigheder, men det er vigtigt at give plads til, at mange kan være med for dermed at udbrede og styrke menneskerettighederne, mener Jonas Christoffersen.

Udenrigsminister:Plads til reformer i rådet

Udenrigsminister Anders Samuelsen udtaler, at der bestemt er plads til forbedringer i FN´s Menneskerettighedsråd. For Danmark er det en prioritet, at der kommer reformer af rådet, og det er vigtigt at der i rådet er en stærk vestlig alliance, som kan stå fast på de grundlæggende frihedsrettigheder, mener udenrigsministeren. Anders Samuelsen erkender dog, at det arbejde kan blive vanskeligere fremover, når USA ikke længere deltager.

DF: Danmark bør også trække sig ud af FN´s Menneskerettighedsråd

Dansk Folkeparti mener, at Danmark bør følge USA ud af FN´s Menneskerettighedsråd. Ifølge næstformand Søren Espersen er rådet en ren farce. Derudover mener han, at rådet er i lommen på fundamentalistiske arabiske stater.

mts_onepage