Hvordan vandt Donald Trump?

For mange danskere kan det godt være lidt svært at se, hvordan Donald Trump kunne vinde det amerikanske valg og dermed blive den vel nok mest magtfulde mand i verden. Det skete med en kombination af held, timing og strategi. Heldet var at han løb mod Hillary Clinton, og strategien var, at han sagde, han vil bygge en mur ved Mexico. Noget der nu nærmere ser ud til at blive et hegn lavet med jordbor.

Make America Great Again

Donald Trump gjorde det ikke mere kompliceret, end det behøvede at blive. Hans slogan “make America great again” var taget fra den tidligere populære republikanske præsident Ronald Reagan. Sloganet skulle give håb til amerikanerne om, at den storhedstid de oplevede i 1950’erne og 1980’erne kunne blive fundet frem igen. Med det slogan blev han hurtigt en populær mand hos de republikanere, der husker Ronald Reagan som en god præsident.

Patriotisme

Donald Trump er en patriot uden lige, og han ser uden tvivl USA som det absolut bedste land i verden. En kendsgerning de fleste (udenfor USA) nok vil argumentere i mod. Det faldt i rigtig god jord hos amerikanerne, og specielt mellemklassen og underklassen elskede hans holdning til at USA, at amerikanerne var vigtigst, og at man skulle skære i bistanden til andre lande samt lave bedre handelsaftaler.

Det kunne tydelig ses, da Donald Trump vandt Ohia, Florida og North Carolina, 3 stater der svinger valg for valg, men han vandt alle 3, blandt andet fordi mellemklassen og underklassen stemte på ham i stor stil.

Hillary Clinton

Hillary Clinton var hans modstander ved præsidentvalget, og udover at være en utrolig upopulær kandidat, der måtte snyde for Bernie Sanders for overhovedet at vinde den demokratiske nominering, havde hun også en række skandaler, der kom frem i offentligheden uden valget. En af de to store skandaler var hendes brug af privat e-mails i embedsarbejdet, som var imod den amerikanske “recordkeeping requirement”. Den anden store skandale var hendes fejlede action i Benghazi, som hun efterfølgende prøvede at skjule for offentligheden. Begge skandaler kom frem under valget, hvilket hjalp Donald Trump utrolig meget.

Overkom skandaler

Donald Trump endte selv i et hav af skandaler, men han blev på den ene og anden måde ved med at overkomme dem alle sammen. Hans “grab them by the pussy” skandale, som havde været nok til at vælte de fleste kandidater, er en af dem. Hans interne krig i det republikanske hus, hvor han offentligt angreb flere vigtige republikanere, skabte stor intern splid og mistede meget intern støtte, ville også have haft store konsekvenser for de fleste kandidater, men Donald Trump, som et sandt damptog, forsatte bare derud af.

Færre stemmer

Var det Amerikanske valgt blevet afgjort på folkets stemmer og ikke valgmandskollegiet, så ville Hillary Clinton være præsident i dag, eftersom hun faktisk fik to millioner stemmer flere end Donald Trump.

Donald Trump overkom udfordringerne og formåede at vinde valget, og nu bliver det spændende og se om han kan gentage succesen og vinde fire år mere i det hvide hus.

mts_onepage