Skal politikkerne gøre noget ved den lyserøde skat?

På det seneste har det været et utroligt omdiskuteret emne, at kvinder betaler mere for en række produkter på grund af den såkaldte ”lyserøde skat”. En række produkter, som findes til både mænd og kvinder, er blevet sammenlignet, og i den forbindelse opdagede man, at kvinder ofte betaler meget mere end mænd.

Hvor går grænsen?

I Østrig har de planer om at give kvinder reduceret moms på kvindelige hygiejne-artikler. Igen får det folk til at stille spørgsmålstegn ved, om det så også betyder, at mændene skal nyde billigere barbermaskiner.

Kernen i hele sagen handler om, at det ikke er et valg af livsstil. Man kan sige, at kvinder kan vælge at få en operation med brystimplantater, men de kan ikke vælge om de får menstruation eller ej. Faktisk har politikkerne i Danmark tilføjet en form for lyserød skat på netop brystforstørrelser. De lagde ekstra 25 procent på visse brystoperationer tilbage i 2011, men ikke på silikonebryster. Derfor er de stadigvæk til en acceptabel pris.

Pointen er at hvis politikkerne kan gøre noget ved ting som brystforstørrelser, kan de så ikke også hjælpe de kvinder, som ikke har råd til at betale de dyre tamponer og hygiejnebind.

Skal tamponer og bind være gratis?

I Skotland har parlamentet vedtaget en lov, som giver den kvindelige del af befolkningen mulighed for at modtage gratis hygiejneprodukter. Mens der er fortalere for et lignende tiltag i Danmark, er der også folk, som argumenterer for, at det vil skabe mere ulighed.

Kvinders shopping er syv procent dyrere

I USA har New York City Department of Consumer Affairs gennemført en undersøgelse, hvor de sammenlignede mere end 800 forskellige produkter. De kom frem til, at piger og damer generelt betaler syv procent mere end drenge og mænd. Fx var der en forskel på syv procent for legetøj og tilbehør. Desuden betaler damerne i gennemsnittet otte procent mere for dametøj og 13 % mere for personlige plejeprodukter.

Vi har ingen specifikke tal fra Danmark, men vi kan gå ud fra, at der tegner sig et lignende billede. I Danmark tjener mænd desuden i gennemsnittet 12,9 procent mere end kvinderne. Faktisk får mænd mere i løn i ni ud af ti job.

Østrig fjerner moms fra damehygiejne produkter

Virksomheder melder sig ind i debatten

Det kan diskuteres om politikkerne bør gøre noget ved problemet med pink tax. Dog er det positivt, at virksomheder som Meum arbejder imod den lyserøde skat. Det vil naturligvis hjælpe, at virksomhederne er med til at tage kampen op mod den uretfærdige forskel.

mts_onepage