Besøg Folketinget og oplev den demokratiske proces i praksis

Er du interesseret i politik, eller underviser du f.eks. i samfundsfag i gymnasiet, så kunne en tur forbi Folketinget i København sagtens være en oplagt mulighed. Her kan man blive vist rundt, og man får dermed et yderst interessant indblik i hvordan den politiske verden foregår her til lands. Der er en række ting du skal huske på inden du tager afsted, og det ser vi nærmere på i denne artikel.

Oplagt outfit til en tur i Folketinget

At tage på rundvisning i Folketinget er en stor ting. Stort set alle danskere har set billeder og klip fra Folketinget, f.eks. når der afholdes folketingsvalg. Det sker som bekendt mindst hver fjerde år, og på selve valgaftenen er det her at det hele går for sig.

Der er ingen egentlig dresscode når man tager på rundvisning i Folketinget. Dermed ikke sagt, at man bør sløse med sin påklædning. Det er generelt en god idé at udvise respekt over for stedet, ved at klæde sig relativt formelt på. For kvinderne er sådan noget som flotte kjoler eller skjorter oplagte på dagen, mens det for mændenes vedkommende er fornuftigt at iklæde sig en polotrøje eller skjorte. Og husk naturligvis også at have fornuftigt fodtøj på, når du træder ind på “Borgen”. Du skulle trods alt helst ikke møde op med mudder på skoene.

Ting du ikke må gå glip af i Folketinget

I Folketinget kan du se Danmarks riges grundlov. Indtil for nylig var det faktisk de helt oprindelige udgaver af grundloven man kunne se, men i nyere tid er de blevet udskiftet med kopier, af hensyn til bevarelsen af de originale og uerstattelige udgaver. I løbet af rundvisningen i Folketinget vil du blive præsenteret for disse kopier af grundloven. De står udstillede i Folketingets vandrehal, og du kan med rette begynde at glæde dig til at se dem.

En anden ting du naturligvis skal se, er selve folketingssalen. Det er her hvor der gennem årtier er blevet udkæmpet politiske slag mellem partier til både højre, venstre og i midten af Folketinget. Nogle mennesker synes, at folketingssalen er mindre end de havde regnet med, mens andre synes den stemmer meget godt overens med det indtryk de har fået, når de har set klip fra salen i nyhederne. Det bliver spændende at se, hvad du synes.

Skal du selv være politiker?

En tur forbi Folketinget er en inspirerende og ikke mindst spændende begivenhed. Måske bliver du inspireret til selv at blive politiker? Eller også kan du, såfremt du er gymnasielærer, og du har elever med dig, måske inspirere dem til at blive det? Uanset hvad, så har du alt mulig god grund til at glæde dig til turen forbi Folketinget.

mts_onepage